Po co zażywać naturalne suplementy?

with Brak komentarzy

 

 

 

 

 

To było 3 lata temu kiedy odkryłam aloes.
Oprócz atopowego zapalenia skóry, czułam się totalnie osłabiona
pomimo diety jak zawsze i posiłków tradycyjnie przyrządzanych
w domu.
 
Nie wiedziałam, że to, co jem, organizm może w pełni nie przyswajać.
Bywałam tak osłabiona, że nie miałam siły wyjść z dziećmi na wycieczkę.
Kiedyś wróciłam z zakupów i dostałam dreszczy i zimne poty mnie oblały.

Pomyślałam, że to cukrzyca, bo mój tato ją ma.
Poszłam do lekarza i byłam pewna, że coś musi mi dolegać
Zrobiłam badania, które…

Nic nie wykazały.
Szok, jak to możliwe?
Ja taka słaba, z czego to wynika?

Zaczęłam się zastanawiać.
Skoro mamy drastycznie obniżony poziom witaminy D,
to co z resztą innych witamin i składników mineralnych?

Naukowcy sugerują, że człowiek został zaprogramowany 500
pokoleń temu do diety z epoki kamiennej, społeczności myśliwych-zbieraczy
z okresu paleolitu. 
Badania antropologiczne prowadzone za pomocą techniki mierzenia
izotopów trwałych w skamieniałych szkieletach wykazały, że nasi przodkowie
żywili się pokaźnymi ilościami białka i pokarmu roślinnego.
Oszacowane dzienne zapotrzebowanie np.
na witamię C w dzisiejszych czasach wynosi 60-90mg,
a w diecie paleo to około 559 mg!
Podobnie jest z dawkami innych minerałów i witamin.

Kto ustalił dawki dziennego zapotrzebowania aktualnie obowiązujące
i na jakiej podstawie?

Naukowcy zajmujący się medycyną ortomolekularną
zażywają o wiele, wiele większe dawki witamin i minerałów,
niż wynika to z zalecanego dziennego spożycia „RDA”
I w większości dożywają prawie setki!
(Gdzie przeciętna długość życia lekarzy to 68 lat)

Na przykład Linus Pauling noblista, zafascynowany witaminą C, 
nie obawiał się dawki 1000-1800mg na dzień!
Dr Roger J.Williams, biochemik, mówił o 2-2,5 gramach!

Cóż więc znaczy nasze nędzne 60-90 mg! 
Kiedy witamina C bierze udział w licznych
procesach biochemicznych w naszym organizmie! 
Ratuje nasze DNA przed uszkodzeniami przez wolne rodniki tlenowe,
obniża ryzyko rozwoju nowotworów,
chroni serce, żołądek, układ odpornościowy,
pomaga produkować kolagen,
syntetyzuje hormony i neurotransmitery w mózgu…

 

Zobacz jakie dawki zażywał dr Abram Hoffer  i dożył 92 lat

 

Dlatego tylko naturalne minerały Natur – Min z dna prehistorycznego oceanu
Absorbent C , witamina C z bioflawonoidami uwalnia się powoli z otrąb owsianych, jak kroplówka,
czy idealna kompozycja witaminowa Daily, zawierająca wyciąg z 55 roślin,
do tego Royal Jelly, Bee Pollen, mleczko pszczele i pyłek
A-Beta-CarE plus łyk aloe vera – to dla mnie ratunek,
który na szczęście nadszedł w porę.

Inaczej nie miałabym siły nauczyć się prowadzić bloga i pewnie leczyłabym depresję.

Jedno jest dla mnie oczywiste:
nie zostaliśmy ewolucyjnie przygotowani do trawienia
tak nadmiernych ilości cukru, białej mąki, mleka
i wysokoprzetworzonego, śmieciowego jedzenia.

Dr Oleszkiewicz bił na alarm, bo
okazuje się, że z cynkiem, magnezem i selenem jest też bardzo kiepsko. 
Mamy ich zbyt mało w glebie, a potem w roślinach i w pożywieniu.

 

Jest to paradoks głodu jakościowego naszej cywilizacji…

 

Aktualnie to dieta i niska jakość jedzenia wpędza nas w wiele, wiele chorób.

Czy mamy wybór?

 

Tymczasem,

Pozdrawiam Cię aloesowo

Dbaj o siebie

Olga

Leave a Reply